Kuvaus
Erilainen, kiehtova ja haastava Vietnam nyt toisena painoksena – laajennettuna, parannettuna ja entistä laadukkaampana. Vain suomeksi, vain suomenkielisille!
Voit tilata myös sähköpostilla
fin.suomalainenmatkaopas@gmail.com
Sähköpostitilaus on sitova. Mainitse kirjan nimi/nimet, niiden hinta, nimesi ja osoitteesi.
Kirjassa on 304 sivua, se on kauttaaltaan päivitetty. Kirjaan on lisätty 12 tekijän tutkimaa matkakohdetta sekä kaksi aivan uutta karttaa.
Erikoinen lisäys kirjaan on VINH, jota eivät monikansalliset opaskirjat välttämättä noteeraa juuri ollenkaan. Erikoista oli matkailijan saama myönteinen huomio suurkaupungissa. Kirjan vinkit on testattu, ja kaupungissa on ikivanha linnoitus ja sen alueella museo. Vinh tarjoaa myös modernissa ostoskeskuksessa loistavan grilliravintolan.
Tärkeimpiin lisäyksiin kuului Phong Nha -kansallispuisto, koska sen alueelta löytynyt maailman suurin luola oli välttämätöntä noteerata ja saada mukaan kirjaan. Tosin luola itsessään on lähes luokseenpääsemätön tavalliselle turistille – kävijämääriä rajoitetaan rajusti ja luolaretken hinta on tähtitieteellinen. Mutta luolan sijoittaminen oikeaan maantieteelliseen paikkaan on nyt tehty. Samalla alueella on paljon muuta nähtävää, kaikki tärkeimmät ovat nyt mukana tässä painoksessa.
Junamatkailun testaaminen oli tärkeä osa uuden painoksen työstämistä, koska etenkin Vietnamin pohjoispuoliskolla juna on erittäin toimiva matkustusmuoto. Ohessa näkyy mönjää, jotka junan henkilökunta tarjosi syötäväksi kesken matkan. Mönjä oli maukasta ja suositeltavaa, ja lisäksi melkein puoli-ilmaista.
Laajentaminen Pohjois-Vietnamin alueella oli muutenkin tärkeää. Mai Chau oli vuoden 2017 uusista kohteista pohjoisin, ja samalla hyvin sieluun ja sydämeen osuva paikka. Vuorten keskellä oli kuvankaunis laakso, jota fillaroitiin ristiin rastiin. Mai Chau on tyypillinen retkikohde ja sellaisenaan suositeltava, kuten yleensäkin retket. Toiseen painokseen lisättiin aukeama, jolla on värikuvat 16 hienosta retkikohteesta Vietnamissa. Osa retkistä on omatoimiretkiä, useimpiin pääsee myös opastetusti. Opastetut retket ostetaan paikallisista matkatoimistoista ja ne ovat huomattavan edullisia.
Hurjimpiin kuuluva retkikohde (omatoiminen sellainen) oli Huen lähellä sijaitseva hylätty vesipuisto, joka on esiintynyt myös monissa nettijutuissa. Omatoimimatka tarkoittaa sitä, että kohde on etsittävä itse. Kävin läpi kaksi eri ajoreittiä moottoripyörällä, laskin etäisyydet ja uskon, että kirjan avulla kuka tahansa löytää perille. Hylätty vesipuisto oli täysin viitoittamaton, kun olin paikalla, joten jos tilanne pysyy ennallaan, kirja on ehdottoman välttämätön, jos paikan haluaa löytää itse.
Ravintoloita etsimässä. Koska Vietnam Suomalainen Matkaopas on paketoitu opaskirja, sen sivuilta löytyy kaikenlaista upeaa, ja tietysti ravintoloitakin. Paketoiminen tarkoittaa sitä, että opastus on integroitu – se mikä on tekstissä, se löytyy myös kartalta ja usein myös kuvana. Opaskirjaa kannattaa käyttää aina, vaikka mukana olisi myös älypuhelin. Vietnam Suomalainen Matkaopas on ainoa suomalaisille tehty opaskirja.
Laajensimme myös Keski-Vietnamin vuoristoalueelle, joka paljastui antoisaksi alueeksi tutkia, mutta turisteja oli vain vähän. Kon Tumista pohjoiseen ohitettiin myös Lauri Törnin kuolinpaikka. Yllä oleva kuva on kuolinpaikan lähistöllä. Vietnam Suomalainen Matkaopas onkin ainoa Vietnam-opas maailmassa, joka kertoo Lauri Törnin tarinan. Eipä se ketään muuta juuri kiinnostakaan. Myös Hanoista mainitaan Suomen veronmaksajien kustantama museorakennus, sekä joitakin muita Suomeen linkittyviä paikkoja. Näitä ei tietenkään löyty mistään muusta kirjasta.
Historia
2011 – 1. painos
2018 – 2. painos
Halusimme tuottaa opaskirjan suomeksi, ja suomalaisille, Vietnamista. Mutta mistä löydämme tekijän? Muuan Aasiassa asuva matkailutoimittaja tuli mieleen, mutta hän kieltäytyi. (Myöhemmin ymmärsimme miksi – Vietnam on todella suuritöinen urakka).
Lopulta kirjan kirjoittaja Markus Lehtipuu asetti ehdon: jos Suomen tietokirjailijat r.y. myöntää apurahan, kirja tehdään. Näin myös tapahtui. Neljä pitkää tutkimusmatkaa tehtiin, 240-sivuinen kirja saatiin ulos ja se otettiin hyvin vastaan ja myytiin loppuun.
Kirjasta tuli kuitenkin hieman töykeää palautetta, että siitä puuttui monia tärkeitä kohteita. Nyt jälkeenpäin tämä kritiikki oli perusteltua, vaikka sen töykeyden voisi kyllä jättää pois!
Kirjan toista painosta varten tehtiin sitten alustavia päivitysmatkoja jo 2015, enemmän 2016 ja lopulta ratkaisevat viimeiset päivitysmatkat 2017. Tämä käytäntö auttoi myös syventämään kirjan näkemystä, kun vanhat kokemukset korvattiin uusilla, kypsemmillä kokemuksilla. Syvempi näkemys Vietnamista on yksi lopputulos.
Matkailu Vietnamissa sai myös teknisesti syvennystä, kun osa matkoista tehtiin junilla, osa tavallisilla busseilla ja myös kotimaanlentoja testattiin moneen otteeseen.
Tutkimusten aikana päivitettiin moneen kertaan Hanoin hotelliluetteloita. Samalla paljastui, että hotellit saattavat muuttaa nimeään ja nettisivujaan vuoden välein! Tämä oli yhtäältä lamauttava kokemus mutta toisaalta vapauttava: kirja ei edes yritä teeskennellä, että kaikki tiedot olisivat oikein, koska tällaista peliä pelaavat Hanoin hotellit eivät auta kirjantekijää, päinvastoin. Mutta hotellikadut ja -alueet pysyvät taatusti ennallaan. Siksi opaskirja onnistuu neuvomaan hotellialueelle, missä muutenkin kannattaa itse katsoa huoneet ennen valintaa.
Tekijät
Markus Lehtipuu on kirjan kirjoittaja. Hän on Suomalaisen Matkaoppaan perustajajäsenia ja sarjasuunnitelman tekijöitä. Hän on matkustanut maailmalla jo 1980-luvulta lähtien. Vietnamiin hän tutustui 1990-luvulla, ja on sen jälkeen käynyt maassa useaan kertaan. Lehtipuu viettää aikaansa hienoissa kaupungeissa ja maissa, pääkaupunkiseudulla sekä itärajan tuntumassa Etelä-Karjalassa.
Taitto: Keijo Erander.
Kartat: Samu Kontinen.
Kannen toteutus: Jorma Koljonen.
Kirjapaino: Printall AS, Tallinna, Viro
Arviot
Tuotearvioita ei vielä ole.