Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Se luvattiin joen “väärälle puolelle”, Sheraton-hotellia vastapäätä. Thonburin puolella ei bisnes pärjää, on hevosmiesten uutistoimiston varma tieto, mutta Icon Siam ei antanut periksi.

Kostealle joutomaalle olisi nouseva jotakin, mitä koskaan ei ole nähty missään, hienointa, suurinta ja komeinta.

Kun epäsäännöllinen arkkitehtooninen luomus alkoi muotoutua, samalla paljastui, että nyt luodaan samalla Bangkokin ja Thaimaan korkeinta tornirakennusta.

Vihdoin tällä viikolla Icon Siam avasi ovensa, ja tämä katsaus perustuu käyntiin lauantaina 10.11.2018.

Kaunis vai ruma? Siinä se kuitenkin on, puolivalmiina mutta avoinna uteliaille.

Alimpien kerrosten luksusosastolla on myös upea vastaanottoaula.

 

Tämä kuva näyttää aika hyvin, kuinka Icon Siam rakennettiin joutomaalle. Asiakkaita ei kuitenkaan haeta läheltä, koska näiden talojen – ja vielä lähempienkään – luota ei pääse ostoskeskukseen. Aita estää.

Mezzanine-tason aulassa on avajaisten kunniaksi jättimäisiä kukka-asetelmia.

Vaikka useimpien putiikkien sisällä oli hiljaista, Apple Store sai heti paikat tupaten täyteen. Lieneekö jokin live-esitys houkutellut kansaa. Avajaispäivän kunniaksi monessa paikassa esiintyivät paikalliset julkkikset houkutellen kansaa ilmaisesityksiin. Ei ostopakkoa.

Muotia Ruotsista ja muuta myytävää. Tällainen jättilaitos ei välttämättä saavuta tavoitteitaan. Bangkokissa on jo riittävästi luksussegmentille omistettuja ostoskeskuksia, ja suuri yleisö suosii MBK:n kaltaisia paikkoja, joissa on paljon tavaraa halvalla hinnalla.

Ilmavuus auttaa hahmottamaan kokonaisuutta mutta samalla luo hukkatilaa, ja kun myymälät ovat jättikokoa, on tarjontaa vähemmän kuin mitä voisi odottaa näin suurelta ostoskeskukselta.

Tyylitajua riittää vaikka muille jaettavaksi.

Kun Icon Siam avattiin marraskuussa 2018, olivat kerrokset 6, 7 ja 8 edelleen kesken. Kerrokseen 6 on tulossa ruokakeskus ja elokuvamaailma, kerrokseen 7 muun muassa kuntosali ja kerrokseen 8 museo. Museo luvataan avata vasta kesällä 2019.

Alakerrosten luksusputiikit on rakennettu jättikokoon.

Bangkokin ja Thaimaan korkeimmat tornit (toistaiseksi) nousevat ostoskeskuksen kupeesta.

Tyylitajua miesten vessassa.

Nähty. Icon Siam on yritys, jossa on enemmän toiveajattelua kuin potentiaalia. Bangkokissa on jo ylitarjontaa luksusputiikeista, ja vaikka Bangkok kehittyy ja asukkaat vaurastuvat, on silti vaikea kuvitella, että veneellä kulku tähän ostariin houkuttelisi enemmän kuin esimerkiksi Skytrain-matka Emporium ja EmQuartier-ostareihin Sukhumvit-kadulla.

Se, että Icon Siam avattiin keskeneräisenä, saattaa myös aiheuttaa vastareaktion. Kun alakerrat on “nähty”, innostuuko kansa enää palaamaan, kun ruokakeskus tai vaikkapa museo avataan. Kun Bangkokissa on muutenkin runsaasti hienoja elokuvateattereita, houkutteleeko tämä paikka, jos täältä pääsee pois illalla myöhään lähinnä venekyydillä?

No, onhan ostariin myös tieyhteytensä Thonburin puolelta, mutta se joen ylitys… No, aika näyttää.

Näkemiin, Icon Siam. Palaan, kunhan ovat avanneet myös kahdeksannen kerroksen museon.