Nyt on suurta – kuninkaan kremaatiopaikka on massiivinen rakennelma

Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

 

Thaimaalaiset rakastivat 70-vuotta hallinnutta kuningastaan. Se näkyy kaikessa.

Kun kuningas oli kuollut, yli 12 miljoonaa thailaista kävi fyysisesti osoittamassa kunnioitustaan kuolleelle kuninkaalle. Vuoden suruajan jälkeen kuningas krematoitiin. Sen jälkeen Sanam Luang -aukio avattiin marraskuuksi museomaisena näyttelytilana, kremaatiopaviljonki kaiken keskellä.

Aluksi alueen piti olla avoinna ainoastaan marraskuun 2017, mutta suuren suosion takia aukioloaikaa pidennettiin joulukuun 2017 loppuun.

Kun kävin paikalla 30.12.2017, olivat jonot massiivisia. Vain muutama farang oli eksynyt paikalle, 99% kaikista kävijöistä oli thaimaalaisia (tai aasialaisia).

Tässä hieman elävää kuvaa:

Ja kuvaraportti alla:

Valtavia ihmismassoja osataan hallita järjestämällä jonotusta varten istumapaikkoja, joita riittää kaikille.

 

Ennen pääsyä kremaatioalueelle pitää istua rauhassa penkillä ja odottaa vuoroa. Odotusaika ei ollut pitkä.

 

Vihdoin perillä. On jännittävä ajatus, että kyseessä on tuttu ruohokenttä, Sanam Luang, jota olen katsellut 30 vuotta. Yleensä se on ollut tyhjä aukio, jossa nyt on pinnoite ja rakennelmia, jotka näyttävät pysyviltä. Todellisuudessa ennakkotietojen mukaan alue tulee tyhjenemään 48 tunnin kuluttua näiden kuvien ottamisesta! Tai sitten jotakin uutta ilmenee.

 

Kuningas Rama IX edisti monia projekteja maaseudulla. Symbolinen riisipelto kaiken keskellä muistuttaa tästäkin asiasta.

Jättimäinen paviljonki kaiken keskellä on todellinen taideteos, mutta missään en ole nähnyt mitään kuvia itse kremaatiosta. Lisää kuvia alhaalla.


Monissa paviljongeissa (jotka toimivat eri VIP-henkilöiden istumapaikkoina kremaation aikana) on näyttelyjä, jotka on tehty erittäin laadukkaasti ja isolla rahalla. Tämä kuva esittelee tuhkauurnia, joita on valmisteltu perusteellisesti ja huolellisesti. Museoissa esitellään myös eri seremoniaesineiden valmistamista, raaka-aineita, työkaluja ja välivaiheita.

Paviljonki on täynnä erilaisia yksityiskohtia, joita voisi tarkastella pitkäänkin.

 

Paviljonki on symmetrinen eli sinne on portaat kaikista neljästä ilmansuunnasta.

Monitasoisen paviljonkin alimmalla tasolla on runsaasti eläinhahmoja ja mielikuvitushahmoja, jotka muodostavat oman fantsiamaailmansa.

Paviljonki nousee korkeuksiin ja kohti taivaita.

Etelälaidalla on lisää mielikuvitushahmoja.

Länsilaidan fantasiahahmoja.

Upea paviljonki auringon paisteessa.

Suurin näyttely on rakennuksessa Sala Luk Khun, joka oli kremaation aikana korkea-arvoisten hallituksen virkamiesten käytössä.

Nyt rakennuksen tiloissa näytetään tarina kuningas Rama IX:n pitkästä elämästä ja saavutuksista sekä erityisesti elämästä buddhalaisena kuninkaana. Pelkästään seinällä olevat maalaukset ovat jättikokoa. Ne kertovat kuninkaan projekteista.

Jättimäisessä paviljongissa on tilaa esitellä kuninkaan elämää. Kuva antaa hyvän käsityksen koko alueen kokoluokasta.

Toinen seinämaalaus.

Kolmas seinämaalaus.

Näyttelyn päättää tunteisiin vetoava kuvakavalkadi kuninkaan viimeisestä matkasta.

Sanam Luangin eteläreunalla palokunta varmistaa sen, että mitään ei tapahdu.

Hyvästit Rama IX:lle, tervetuloa Rama X.

Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Bangkok-blogi. Lisätietoja Bangkokista saat 2017 ilmestyneestä opaskirjasta Bangkok Suomalainen Matkaopas.