Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Onko jättikokoinen Show DC megaluokan floppi?

Onko Bangkokissa jo ylitarjontaa?

____

Bangkok on täynnä toinen toistaan upeampia ostoskeskuksia. Vaikka kaupungissa on yli 10 miljoonaa asukasta ja rahaa kuin roskaa (ainakin joissakin taskuissa), uusi korealainen ostoskeskus Show DC näyttää olevan virheinvestointi.

Kävin katsomassa.

 

Lähdin katsomaan, koska ilmaiseksi pääsee. Bussikuljetus Khaosan-kadun nurkilta kulkee aikataulun mukaan. Samalla saa mukavan maisemamatkan keskusten pohjoisosien kautta kauas keskustan itäpuolelle.

 

Show DC näkyy  lentokenttäjunan ikkunasta hyvin, oikealta puolelta, kun tullaan Suvarnabhumilta keskustaan. Mutta kannattaako käydä? En ole ihan varma.

Kaikki on rakennettu megaluokan mittakaavalla. Jättikokoisen kolossin edustalla on “bussiterminaali”, jonne eripuolilta Bangkokia saapuvat ilmaisbussit saapuvat. Hyvä vinkki onkin käyttää kahta eri reittiä, jolloin saa hyvän kiertoajelun metropolissa!

Ostoskeskus on L-kirjaimen muotoinen.

 

Kaikki on erinomaisesti organisoitua. Ensin astutaan vastaanottotilaan, jossa on infopiste, istumatilaa, vessat ja suihkut, säilytyslokeroita ja muuta vastaavaa.

Sisällä kuitenkin odottaa omituinen autius. Ihmisiä on (kuvassa on sunnuntai) yllättävän vähän.

Kaupat ovat massiivisia, tilaa on mutta ihmisiä puuttuu!

Ravintoloita on sekä ruokatorilla (kuvassa) että erillisissä ravintoloissa (kuva alla).

Kokeilin Koillis-Thaimaan keittiötä, kuvassa omeletti. Ruokailuvälineet olivat liioitellun hienot.

Iso määrä tyhjiä neliömetrejä tässä tilassa.

Sinänsä hieno idea – matkailijakahvila – mutta ilman asiakkaita.

 

 

K-Supermarket. Ei kuitenkaan ihan kuin Suomessa. Tämä kauppa muistutti enemmän takavuosien sosialistista kauppaa kuin 2010-luvun lopun uusinta uutta.

 

Koska Show DC on korealainen bisnes, se pyrkii mainostamaan kaikkea korealaista, myös poikabändiä Astro. Laskelmointi ei haittaa ainakaan nuoria thaityttöjä?

Myös elävää musiikkia on tarjolla, mikä on ihan kiva. Mutta…

 

Missä on yleisö? Missä kirkuvat teinitytöt?

 

Kauppa ei käy, joten isot alennusmyynnit ovat joka paikassa. Mutta sekään ei riitä.

 

Mutta sitten mennään jo tragiikan puolelle…

Kun nimenä on Show DC, se tarkoittaa isoja spektaakkeleita. Niitä on kaksittain. Ong Bak on väkivaltaista taistelushow’ta, jota on toteuttamassa aasialaisten hurjapäiden ohella myös länsimaisia lihaskimppuja.

 

Mutta riittääkö katsojia?

Tässä voi vaikkapa kuvauttaa itsensä.

 

Toinen spektaakkeli on vielä isompi…

Himmapan Avatar on jättimäinen iltashow, joka työllistää ison määrän näyttelijöitä.

Puitteet ovat mahtavat, kaikki kiiltää ja rahaa ei ole säästelty.

 

 

Halvimmillaan esityksen näkee pulittamalla 36 euroa, mikä on mielestäni aika iso summa Thaimaan hinta- ja palkkatasoon. Ehkä bisnes pyörii kiinalaisten, korealaisten ja japanilaisten ryhmien varassa?

 

Show DC oli hämmentävä kokemus. Voi olla, että sillä on hyvät päivänsä, mutta itse kävin paikalla sunnuntaina. Kun konttorit ovat suljettuina, voisi tänne innostua suurempikin määrä ihmisiä, turistiryhmistä puhumattakaan. Mistään sellaisesta ei ollut merkkiäkään. Kuinka kauan tämä pisnes pysyy pystyssä?