Saigon, Vietnam
Täältä Etelä-Vietnamin presidentti pakeni vapunaattona 1975.
Kaikki jäi ennalleen.
Saigon murtui, pressa pakeni, Vietnam säilytti.
Nyt “itsenäisyyden palatsi” on Saigonin huikeimpiin kuuluva nähtävyys. Sen lisäksi että halusin päivittää tekstin kirjaani, halusin laajentaa kuvauksen, jotta opaskirja toimisi oppaana paikan päällä. Itse asiassa eksyin kerran, joten pystyn kuvittelemaan, että moni muukin eksyy. Niinpä kirjasin käsikirjoitukseen sen oikean reitin.
Presidentin työpöytä. Työhuone on askeettinen.
Etelä-Vietnamin presidentti on esitetty USA:n marionettina, vaikka toisaalta USA myös halusi estää tuhoisan kommunismin voiton.
Nyt kun Vietnam on täysin mukana kansainvälisessä kaupassa, markkinataloudessa ja ihmisoikeuksien kunnioittamisessa, on vaikea eläytyä 1970-luvun verisiin tunnelmiin. Silloin sananmukaisesti kuljettiin veitsenterällä, elämän ja kuoleman vaihtoehtojen edessä.
Mutta sukellus 1960- ja 1970-lukujen arkkitehtuurin ihanteisiin, sisustukseen ja alakerran bunkkerin alkeellisiin kommunikaatiovälineisiin oli tämänkin käynnin kohokohtia.
Sota riehui ja Etelä-Vietnam pysyi pystyssä amerikkalaisten tuella. Presidentin bunkkerin työtilat ovat vain puoli metriä maanpinnan alapuolella. Useissa eri huoneissa on jäljellä aikansa korkeinta teknologiaa.
Kommunikointi oli tärkeää monesta syystä. Maa oli sodassa, liittolainen USA oli toisella puolella maapalloa, ja yhteyksiä piti pitää joka suuntaan. Nyt laitteet ovat naurettavan isoja, mutta aikoinaan nämä kojeet edustivat parasta laatua.
Telex oli 1970-luvulla keino tavoittaa kaukaisia kohteita nopeasti. Tämä on bunkkerin telex-huone.
Tämä on presidentin sotahuone bunkkerissa maan alla. Seinät ovat täynnä strategisesti merkittäviä karttoja. Pari puhelinta pöydällä auttaa presidenttiä toimimaan hetkessä. Täältä käsin presidentti perheineen pakeni vapunaattona 1975.
* * *
Suosittelen! Aikanaan kirja kertoo loput.
Vietnam Suomalainen Matkaopas ilmestyy vuoden 2017 aikana.
Leave A Comment