Kiinan pisin junareitti – 2266 km – Shanghaista Kunmingiin

by Markus Lehtipuu

Maailman nopein reittiliikenteen junamatka?

Huippunopeus 306 km / h

Kun ostaa menolennon Shanghaihin, on pois päästävä junalla. Idean nappasin suoraan kahdelta suomalaiselta mieheltä, arvelisin kaksosveljiksi. He taisivat tehdä koko kierroksen: Siperian halki Japaniin, sieltä Kiinaan ja Kiinan halki Laosiin ja Thaimaahan. Minä perässä.

Olin lentänyt Shanghaihin menolennolla Bangkokista, ja takaisin päätin matkustaa maata pitkin. Tämä olisi elämäni ensimmäinen sukellus kiinalaiseen todellisuuteen, kun aiemmin olin lentänyt menopaluulennoilla ja tehnyt päiväretken Shanghaista käsin Hangzhouhun ja takaisin.

Miksi sitten halusin kalleimman ja nopeimman mahdollisen kyydin? Juuri siksi. Olisi elämys kiitää läpi maailman väkirikkaimman jättivaltion jopa yli 300 km/h vauhdilla, maisemien vaihtuessa junan ikkunasta.

Alun perin päätin, että ostan lipun joskus viikkoa ennen lähtöä, sen jälkeen, kun olen tehnyt merkittävän osan Shanghain tutkimuksista.

Lipun osttoa varten kirjoitin vihkon sisäkanteen määränpään kiinaksi, junan numeron, lähtöpäivän ja -kellonajan. Jonotin vain hetken ja lipunhankinta oli lopulta vaivaton tapahtuma.

Lähtöaamuna tsekkasin ulos majapaikasta ja kävelin aamiaispaikan kautta 2-linjan metroasemalle Zhongshan Park ja laskeuduin maan alle.

Tähän liittyy sellainen erikoisuus, että kun kerran laskeuduin maan alle, seuraavan kerran olin ulkoilmassa 2300 km päässä Kunmingin keskustassa. Mutta ei mennä asioiden edelle.

Käsin kirjoitettu ohje riitti lippuluukulla
Hongqiaon asema on Tyynenmeren alueen laajin liikennekeskus, jossa on metroasemien ohella lentokenttä, bussiasema ja supernopeiden G-junien lähtöasema.
Junan numeron perusteella löytyi oikea lähtölaituri
Jonottaen laiturille
Kaksi erillistä junalippua ja passi mukana
Laiturilla odotti ultramoderni G-pikajuna
Zhejiangin provinssin alueelta. Yleensä Kiinan kaupunkeihin rakennetaan koko ajan uusia kerrostaloalueita.
Shanghain kaupungin jälkeen juna kulkee viiden provinssin kautta perille. Valitsemani junavuoro on kaikkein nopein, eli se ei pysähdy jokaisella maitolaiturilla. Keltaisella on merkitty nopean G-junan reitti. Kunmingiin kulkee myös kaksi muuta rautateyhteyttä.
Pienet kaupungit ja jopa kylät ovat yllättäen vauraan oloisia. Omakotitalotkin ovat isoja. Myös vuoristoisuus yllättää. Tunneleita on vähän väliä ja kahden viimeisen provinssin alueella tunneleissa matkustetaan jopa 80 % koko matkasta.
Kiinan maaseudulla on todella paljon elintarviketuotantoa, ja isot kasvihuonealueet ovat yleisiä.
Zhejiangin alueelta. Kerrostaloalueiden lisäksi on monenlaisia asumismuotoja.
Jiangxin provinssista. Iso urheiluareena, ympärillään kerrostaloja. Loputtomiin.
Nanchangin kaupunki Jiangxin provinssista.
Nanchangin aseman alueella on G-junia parkissa. Taustalla tyypillinen maisema kiinalaisesta kaupungista. Nanchang on yli 4 miljoonan asukkaan kaupunki.
Junan vauhti Jianxin provinssin alueella.
Lounas junan ravintolavaunussa maksoi 40 juania eli noin 6 euroa.
Pieni asutus Jianxin provinssin maaseudulta.
Yichun, yli 5 miljoonan asukkaan kaupunki, Jianxinin provinssissa. Kerralla rakennetaan jättimäisiä uusia asuinalueita.
Hunanin alueella pieni maaseudun asutus, huomaa moottoritien reitti koko kylän yli paalujen varassa. Talot heijastavat vaurautta ja hyvinvointia.
Hunanin provinssin alueella vuoristoisen alueen laakso, kahden tunnelimatkan välillä. Tunnelien välinen näkyvyys saattoi olla yhdestä sekunnista muutamaan kymmeneen sekuntiin. Kamera oli koko ajan valmiina, muuten jäivät kuvat ottamatta.
Changsha on Hunanin provinssin pääkaupunki, yhteensä yli 7 miljoonan asukkaan kaupunki. Täälläkin näkyi kiihkeä kerrostalojen rakennushuuma.
Loudi, Hunan, asema. Loudi on 5 miljoonan asukkaan kaupunki. Kiinan kaupunkien hallintoalueet ovat erittäin laajoja, joten yhden “kaupungin” alueella voi olla maaseutua ja monia erillisiä urbaaneja alueita.
Hunanin alueen maaseutua ja edelleen ihan hyvinvoivan näköistä asutusta.
Kiina ei ole valmis. Kaikkialla rakennetaan edelleen junaratoja, moottoriteitä ja muita väyliä. Tämä edelleen Hunanin aluetta.
Moottoritie Hunanin alueella. Tunneleita ja siltoja on rakennettu aivan käsittämätön määrä (kuten mm. Sveitsissä), jolloin sekä junat että autot pääsevät puskemaan suoraan eteenpäin ilman ala- tai ylämäkiä.
Maantien rakennustöitä Hunanin alueella.
Guizhou on viimeinen provinssi ennen Yunnanin provinssa. Täällä vuoristo alkaa voittaa alaa, ja tunnelien määrä kasvaa. Yli puolet provinssin osuudesta kiidetään tunneleissa, jolloin tunnelien välissä on vain sekunteja aikaa ottaa kuvia. Tämä kiinnostava vähemmistökylä on vuorten välissä, kuvaan tuli Murphyn lain mukaisesti pylväs.
Toinen kylä Guizhoun provinssissa.
Maantie sivuuttaa pienen asutuksen laaksossa siltaa pitkin Guizhoun provinssissa.
Vesistöä Guizhoun provinssissa vuoristoisessa maisemassa.
Guiyang on Guizhoun provinssin pääkaupunki ja lähes 5 miljoonan asukkaan kaupunkialue. Huomaa maisematyyppi.
Auringon laskiessa oli illallisen vuoro. Kaksiosaisen astian yläosassa olivat liha ja kasvikset, niiden alapuolella riisi.
Guizhou on matkailullisesti lapsipuolen asemassa, kun taas naapuriprovinssi Yunnan on hyvinkin suosittu ja kuuluisa. Guizhoun länsiosan maisemat ovat kuitenkin mahtavia, vuoristoisia, esteettisesti kauniita ja ehdottomasti käynnin arvoisia.
Anshun on runsaan 2 miljoonan asukkaan pikkukaupunki, tässä maisemaa Anshun rautatieaseman seudulla.
Guizhoun provinssin länsiosassa maisemat muuttuvat koko ajan jylhemmiksi ja vuoristomaisemmiksi. Suurin osa matkasta kulkee tunneleissa, ja kun maisema paljastuu ikkunsta, ollaan korkealla, vuorten keskellä.
Illan pimetessä, junan kiitäessä eteenpäin, ikkunasta paljastuu keskieurooppalaisen kylän kopio, jonka nimi ja tarkka sijainti jäävät lähes 300 km/h vauhdissa selvittämättä.
Jossakin Guizhoun provinssin läntisimmässä kolkassa tai kenties Yunnanin provinssin itärajalla kuljetaan korkealla tunnelissa, paikoin jopa yli 14 km putkeen, sananmukaisestikin, kunnes maisema laaksoon paljastaa jylhyyden ja jyrkkyyden täällä Kiinan hämmästyttävimmällä matkailuseudulla.
Vihdoin klo 19.39 asettelen askeleeni Kunmingin eteläisen rautatieaseman laiturille, tasan 10 tuntia ja 44 minuuttia sen jälkeen, kun juna nytkähti liikkeelle 2266 km täältä itään. Juna on 5 minuuttia myöhässä, mitä pidän suurimpana ihmeenä. Mutta Kunmingissä joku paikallinen ihmettelee, että juna on noin paljon myöhässä. Yleensä se ei ole myöhässä, hän väittää.
Kunmingin eteläinen rautatieasema on kytketty Kunmingin metroverkostoon, joten jatkan asemalta maanalaisella junalla – ja vähän maan päälliselläkin – Kunmingin keskustaan, jonne on asemalta vielä noin 20 km. Vasta siellä nousen ulkoilmaan, ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun sukelsin metroon Shanghain katuvilinästä. Mutta siitä lisää ensi kerralla. Aseman valokuvasin myöhemmin.