Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Somessa kysytään vähän väliä, kannattaako vaihtaa rahaa Suomessa vai odottaa perille. Nyt sekin on tsekattu.

Suvarnabhumin lentokentällä on oma “valuuttakuja”, joka tarjoaa ainoana alueena huippuhyvät kurssit. Kaikki muut valuuttapisteet kuuluvat tavallisille pankeille ja niissä on huonot kurssit.

“Valuuttakuja” on pieni alue kellarikerroksessa, lentokenttäjunan lipunmyynnin lähellä. Katutasolta, missä on muun muassa Pattayan bussien myyntipiste ja muut bussikuljetukset, mennään vielä yksi kerros alas ja seurataan lentokenttäjunan kylttiä.

“Kujalla” on puolentusinaa valuuttapistettä, joista kolme voitti hintakilpailun samoilla kursseilla. Neljäs on myös ohessa kuvattuna.

1. SuperRich

Oranssi SuperRich on käsittääkseni se aito ja alkuperäinen, joka on yleisesti Bangkokin ykkösvaluuttapiste. Lentokentällä se on yhtä hyvä kuin kaksi muuta parasta. Oranssi SuperRich on myös lähimpänä, kun saavutaan yläkerrasta kellarikerrokseen.

2. Vihreä Superrich Thailand

En tiedä. Älä kysy. Sama nimi, eri firma?

Joka tapauksessa vihreä Superrich tarjoaa samat kurssit kuin oranssi alkuperäinen. Siis kakkonen.

3. Value Plus + 

Tämä valuuttapiste on kolmas voittaja. Kurssit ovat loistavan hyvät, eri rivissä kuin muut eli lähempänä lentokenttäjunan myyntipistettä.

4. Happy Rich +

Neljänneksi parhaat kurssit on tällä, joka kannattaa huomioida, koska sen nimessä on samoja elementtejä kuin kolmella parhaalla.

________

 

Valuuttakursseista pitää tietää tämä:

On olemassa kolme valuuttakurssia:

1 Keskikurssi, se joka määritellään maailman valuuttapörsseissä, ja joka voi vaihdella koko ajan, paitsi jos valuutta on sidottu johonkin toiseen valuuttaan. Keskikurssia ei koskaan käytetä valuutanvaihdossa.

2 Ostokurssi on hieman heikompi kuin keskikurssi. Sillä kurssilla eli hinnalla pankki ostaa euroja ja antaa esim. Thaimaan bahteja asiakkaalle. Mitä lähempänä ostokurssi on ns. keskikurssia, sitä parempi.

3 Myyntikurssi on hieman enemmän kuin keskikurssi. Sillä kurssilla eli hinnalla pankki myy euroja, jos sinulla on esim. bahteja.

 

Ostokurssin ja myyntikurssin välinen ero on englanniksi “spread“. Mitä suurempi spread on, sitä surkeampi vaihtopiste.

Suosittelen aina opaskirjoissa niitä valuuttapisteitä, missä spread on mahdollisimman pieni.

 

Euro on maailmanvaluutta ja se kelpaa matkavaluutaksi kaikkialla. Mutta mitä suurempi seteli, sitä enemmän siitä saa. Lentokentän valuuttapisteissä eniten saa euroseteleistä 100, 200 ja 500, mutta niitä ei saa Suomen pankkiautomaateista. Niitä kannattaakin kysellä suoraan pankkikonttorista, jos se sattuu diilaamaan käteisen kanssa.

Hyvän valuuttakurssin löytäminen on tärkeä osa onnistunutta matkaa.

 

Boxtel – Suvarnabhumin budjettihotelli

Tsekkasin samalla myös majoitusvaihtoehdon, joka sijaitsee “valuuttakujan” takana.

Toisin kuin Kuala Lumpurin KLIA2-terminaalin huippulaadukas kapselihostelli, Suvarnabhumin Boxtel on palveluiltaan minimaalinen ja aika kallis.

Boxtelin jokainen huone on privaattihuone, eikä hostellisänkyjä tai kapseleita ole.

Hintataso on aika kova, koska järkevä 8 tunnin urvahtaminen maksaa jo 2450 baht eli yli 60 euroa. Lentokenttäjunamatkan päässä on hostelleja, joissa sänkypaikka yli 12 tunniksi maksaa alle 20 euroa.

Suurin ongelma on kuitenkin siinä, että huoneessa ei ole mitään vesipistettä. Jos yöllä tulee pissahätä, on mentävä lentokentän yleisiin vessoihin, joita ei ihan vieressä ole. Jos haluaa suihkuun, suositellaan Novotel-lentokenttähotellin maksullista suihkua, joka maksaa 500 baht.

Mutta jos haluaa epätoivoisesti hetken lepoa ennen keskustaan ryntäämistä, voi puhtailla lakanoilla urvahtaa muutamaksi tunniksi. Itse en näe mitään syytä käyttää näitä palveluja.

Lisää tietoa Bangkokista saat 2017 ilmestyneestä opaskirjasta Bangkok Suomalainen Matkaopas