Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

 

Bangkokin paraatikatu Ratchadamnoen Klang – se, jonka keskellä on Demokratian monumentti – on ehostunut rakennus rakennukselta.

Uusin remppahomma on 1.4.2017 avattu Bangkokin kaupunginkirjasto, jonka kävin tsekkaamassa. Huikeaa!

Nykyään tuntuu, että Bangkok onnistuu kaikessa. Kaupunki kohenee silmissä, ja kun lähdet kriittisesti arvioimaan, Bangkok voittaa ja kriitikko antaa periksi.

Ratchadamnoen Klang oli pitkään ylenkatsottu läpikulkuväylä, jonka vanhat rakennukset saivat rapistua, kun muualla rakennettiin lasitorneja. Pikku hiljaa alettiin ymmärtää historiallisten funkkistyylisten rakennusten arvo.

Ensin avattiin pari museota lähempänä Wat Saketin kukkulaa, mutta aprillipäivänä 2017 avattiin kaupunginkirjasto upeasti remontoituna.

Kirjasto osaa yhdistää käytännöllisyyden oivaltavaan sisustusarkkitehtuuriin, jolloin käynti palvelee sekä lukemisen tarpeita että visuaalisia nautintoja.

Aikakauslehtien lukunurkkaus on rakennettu ison sohvan ympärille.

Alkuperäistä arkkitehtuuria on osattu hyödyntää hyvin, jolloin valoisiin päätyihin on luotu houkuttelevia istuma-asetelmia nojatuoleineen.

Ilmastoidussa tilassa on vaivatonta löytää itselleen pöytäpaikka, jossa voi lueskella, kirjoittaa läppärillä tai muuten vain pohtia syntyjä syviä. Kirjoja on myös englanniksi, joten luettavaa ja tutkittavaa löytyy joka lähtöön.

Toisen ja kolmannen kerroksen korkeita huonetiloja on osattu ehostaa ilmavasti, jolloin tunnelma ei ole tunkkainen vaan innostaa jäämään.

 

Katutasolla on iso näyttelytila, jossa on tällä hetkellä esillä mustavalkoisia valokuvia.

Kolmannessa kerroksessa on myös näyttelytilaa.

Kun tehdään alusta alkaen kunnolla, silloin kaikki on laatua, myös vessat.

Kolmannen kerroksen lukunurkkaus on kodikas kuin kotona olohuoneessa konsanaan.

Bangkokin kaupunginkirjasto on varma nakki rauhallista istumapaikkaa etsivälle matkailijallekin. Pääsisäänkäynti on vain askelien päässä Khaosan Roadin vilskeestä, mutta myös bussit kulkevat kirjaston vieritse. Sukhumvit-kadulta pääsee busseilla 2 ja a/c 511, Silom-kadulta ja Siam-keskukselta bussilla 15.

Kirjasto on auki ti – la 8 – 21 ja su 9 – 20. Sisään päästäkseen on rekisteröidyttävä, annettava passi valokopioitavaksi ja vietävä reppu säilytykseen. Kirjastossa ei ole mitään kahvilaa tai muuta ruokatarjontaa. Vessoja on runsaasti.