Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu
Prahassa on sekä maailman parhaat vaihtokurssit että maailman huonoimmat.
Näin vältät menettämästä puolia rahoistasi!
Tsekin tasavalta pitää tiukasti kiinni kruunustansa, ja hyvä niin. Se on vahva, perinteitä kunnioittava kansallisvaltion valuutta, jonka setelit ovat kauniita. Niillä myös saa paljon kivaa, alkaen Euroopan halvimmasta lager-oluesta.
Praha on muutenkin maailman vapaamielisin kaupunki, tai ainakin eurooppalaisen vertailun tuloksissa Suomi oli maailman pahin “nanny state” (omia kansalaisiaan valvova ja erilaisia kieltoja ja rajoituksia keksivä maa) kun taas Tsekin tasavalta oli Euroopan vapaamielisin.
Vapaamielisyys johtaa myös siihen, että pahimmin turisteja huijaavat vaihtopaikat saavat jatkaa, koska kaikki faktat ovat esillä. Ongelma on vain siinä, että useimmat huijatut turistit eivät vaivaudu lukemaan pelisääntöjä.
Kaikki toimii pitkin päivää mainiosti. Tämä tarkoittaa sitä, että parhaat kurssit ovat saatavana siihen saakka, kunnes putiikki menee kiinni, joskus klo 19 tai joskus klo 20.
Sen jälkeen alkaa saalistus. Periaatteessa huijarifirmat pyörivät vapaamielisessä kaupungissa psykologialla: kun alkoholia ja erikoisia kannabistuotteita (1 gramma on lain mukaan sallittua, ei sen enempää!) saa 24/7, ja kun yleensä turistit juovat liikaa juuri alkuyöstä, juuri silloin tulee rahantarve käsille. Silloin saatat menettää jopa puolet rahoistasi!
Kerron tässä kolme yleisintä kikkaa:
1 Luottamuksen herättäminen pelottelun avulla
“Ystävä varoittaa”, eikö niin?
No ei ihan niin kuitenkaan. Huijarivaluutanvaihtajilla on taipumusta eläytyä 1980-luvun Prahaan ja väittää, että rahan vaihtaminen kadulla olisi yleistä ja uhkaavaa. No, en ole nähnyt enkä kuullut kenenkään tarjoavan rahanvaihtoa Prahassa yli 20 vuoteen. Tietysti joku humalainen turisti voi ajautua siihenkin, jos heijastaa ulospäin tyhmyyttä, sinisilmäisyyttä ja hyväuskoisuutta.
Todellisuudessa se ainoa huijari on tämä valuuttapiste, joka käyttää kikkoja 2 ja 3, houkutellakseen pahaa-aavistamattomia yön turisteja lankaan.
Kukaan ei siis tarjoa Valko-Venäjän tai Unkarin seteleitä kadulla, ja jos yrittääkin, on ihan turha mennä vipuun. Mutta älä luulekaan, että nämä “varoittavat” valuuttapisteet olisivat yhtään mitään muuta kuin huijareita.
2 “Tarjoamme nollapalkkioita”
Nollapalkkioita tarjoavat kahdenlaiset valuuttapisteet, a) ne parhaat, ja b) ne huonoimmat.
(Kuvassa on se paras, mutta se onkin ns. kuvituskuva)
Nollapalkkio eli 0 % Commission näkyy satojen metrien päähän, ja jos kello on yli 20 tai jos paikka on muuten vaan huijaripaikka, ei nollakomissiolla ole mitään merkitystä tässä vaiheessa.
Katso siis kursseja.
Kun parhaat vaihtopaikat tarjoavat jopa 25 kruunua yhdestä eurosta, näin äskettäin yhden paikan tarjoavan 16 kruunua. Tämä on 64 % parhaasta kurssista. Jos siis vaihdat 100 euroa, olet jo menettänyt 36 euroa pelkästään siksi, että 0 % Commission veti sinua puoleesi kuin hae laevaa.
3 Hyvät kurssit, mieletön vaihtopalkkio
Toiset huijaripaikat mainostavat (ihan faktuaalisestikin) että “meillä on parhaat kurssit”. Voi olla, mutta jos päältä vedetään 22 % vaihtopalkkiota, on oikeastaan ihan sama, millä kurssilla huijaripaikka turistia kusettaa.
Tässä esimerkissä sanotaan ihan suoraan, että provikka on 22 %. On ihan turha kysellä mitään jälkikäteen, kun kaupat on tehty. Huomaa että vaihtopaikat nappaavat heti rahat ja tekevät vaihdon salamannopeasti, ennen kuin pahaa aavistamaton turisti on menettänyt 22 euroa sadan euron setelin arvosta.
Tässä on vielä törkeämpi rokottaja – 28 % kättelyssä. Sadan euron vaihdossa menetät 28 euroa, eikä kauppaa enää voi perua. Eipä ihme, jos joku kuvittelee Prahan olevan “kallis kaupunki”. Ei se ole, jos käyttää järkeä ja aivoja.
Hyviä vaihtopaikkoja on lueteltu opaskirjassa Praha Suomalainen Matkaopas
Matkaopas ajaa aina lukijan etua. Meillä ei KOSKAAN ole mainoksia.
Opaskirjan arvo ja hyöty mitataan sillä, miten paljon säästövinkkejä tai hyödyllisiä ja todellisia varoituksia se jakelee.
Praha-kirjassamme on runsaasti luotettavia vaihtopisteitä (muista vaihtaa päiväsaikaan!) ja lisään vielä tähän paikan, joka on todennäköisesti se kaikkein paras.
Exchange Praha löytyy Havelská-kadun (ulkotori) etelälaidalta, kadun länsipäässä, suunnilleen Venue-nimisen baarin läheltä
Tässä kuvassa näkyy sama mainoskyltti kuin ylempänä, mutta tällä kertaa sille on katetta.
Kun vaihtopalkkiota ei peritä, on ehdottoman tärkeää verrata osto- ja myyntikursseja toisiinsa. Mitä lähempänä ne ovat toisiaan, sitä enemmän kannattaa vaihtaa täällä.
Testasin paikan. Vaihdoin ensin isohkon summan euroja kruunuiksi, ja sain mitä kurssit lupasivat. Sitten vielä ostin hieman dollareita ja zloteja kruunuilla, ja sain jälleen sen mikä oli luvattu.
Osta siis opaskirja, käytä järkeäsi ja löydät erittäin edullisen Prahan. Et menetä käytännössä senttiäkään, kun ymmärrät miten valuutanvaihto Prahassa toimii!
Leave A Comment