Järjestin lapselleni syntymäpäivämatkan Budapestiin. Se toteutui juuri ennen kuin lentoja alettiin peruuttaa ja rajoja sulkea.

By Markus Lehtipuu

Syksyllä 2019 ostettu alennuslento Norwegianille oli tarkoitettu lapsen syntymäpäivälahjaksi. Tarkoitus oli ostaa lahjoja perillä ja tarjota hänelle toivotut käynnit ja ruokailupaikat.

Aluksi paluulennoksi suunniteltiin Finnairin lentoa matkatavaroineen mutta lopulta Norwegianilta löytyi edullinen paluu, ja siihen lisättiin matkatavara, ideana ostaa iloliemiä isän tarpeisiin. Matkan aikana koronavirusuutisoinnin lisääntyessä peruttiin iloliemien ostot, ja lopulta kaikki ostoksetkin mahtuivat käsimatkatavaroihin.

Kun matka lähestyi, tein varauksen kahden hengen huoneeseen Zuglon alueen pensionaattiin, katsomatta sen majapaikan saamia arvioita. Tämä oli virhe.

Lennolla toimi wifi, ja siinä vaiheessa, Euroopan taivaalla, paljastui, että valittu pensionaatti oli saanut kaikki mahdolliset haukkumasanat. Pelottavinta oli se, että joku väitti, että pensionaatin sängyissä olisi luteita. Huoneissa haisisi tupakka ja seinien läpi kuuluisi meteliä.

Sanoin lapselle, että me menemme tuttuun majapaikkaan, jossa olemme yöpyneet takavuosina ja pensionaattiin emme menisi ollenkaan. Booking ei vaatinut rahaa eikä luottokorttia, ja sitten katsottaisiin miten kävisi. Lapsen viihtyvyys oli ensisijaisen tärkeää.

Valintani oli Marco Polo Hostel, jossa on sekä makuusaleja että huoneita. Tuttu paikka, mutta perillä odotti yllätys. Omistaja oli vaihtunut. Uusi nimi on MP Hostel, joka ei radikaalisti eroa vanhasta nimestä.

Kerroin vastaanottoon, että edellissyksynä koko paikka oli ollut täynnä ja buukattu, nyt oli tilaa. Seuraavana aamuna paljastui, että aamiaispöydän antimia tuli nauttimaan vain muutama muu ihminen. Oli siis todella hiljaista, mikä oli eittämättä Keski-Euroopan koronaviruspandemian syytä. Vain päiviä ennen lähtöämme kirjattiin ensimmäiset Unkarin koronavirustapaukset, joten emme olleet huolissamme Unkarin tilanteesta.

Toisaalta maaliskuun puoliväli ei ole mikään sesonki, mutta silti hyvän ja suositun majapaikan hiljaisuus ihmetytti. Jälkiviisaasti voisi todeta, että MP Hostel todennäköisesti hiljeni kokonaan hamaan tulevaisuuteen. Näin voi eläytyä konkreettisesti maailmanlaajuiseen lamaan.

Kun olimme vastaanotossa, puhelin soi ja pensionaatti kyseli saapumisestamme. Selitin jotakin koronaviruksesta. Pieni valkoinen valhe lapsen viihtymisen takia. Kiitos ja anteeksi.

Budapestissä oli kevät ja kävelimme ja käytimme julkisia. Juuri 13 vuotta täyttänyt sai kuukauden opiskelijalipun halvemmalla kuin isänsä kolmen päivän matkalipun.

Nousu Budan linnavuorelle kuului myös asiaan.

Szechenyi-kylpylän paraatisisäänkäynnin katto. Lapsi sanoi jo etukäteen, ettei häntä kiinnosta uiminen (vaikka hän oppi uimaan juuri tämän kylpylän ulkoaltaan lämpimissä vesissä). Kylpylä on tärkeällä paikalla, eläintarhan ja sirkuksen naapurissa. Kylpylän ulkopuolella lapsen mieli kuitenkin muuttui, mutta kun uimapukuja ei ollut kummallakaan, tämä elämys jäi kokematta.

Sirkus ei ottanut ulkomaalaisia saman viikon keskiviikon näytökseen (se on varattu koululaisryhmille) mutta tietysti jälkikäteen voi olla tyytyväinen, ettei ole altistanut lastaan ja itseään mahdollisille tartunnoille.

Budapestin eläintarhan pohjoisreuna, “Olipakerran-maa” suljettiin osittain jo kauan sitten, ja nyt alkaa paljastua, mitä sille alueelle on valmistumassa.

Tämä. Jättikokoinen kasvihuone, jonne ilmeisesti sijoitetaan eläviä eläimiä myös. Siitä on tulossa varmaankin Keski-Euroopan kiinnostavimpiin  kuuluva uutuus.

Viisaasti “Olipakerran”-alueen historiallinen karuselli on säästetty. Se on historiallinen kuriositeetti.

Kävimme moikkaamassa eläimiä…

Budapestin eläintarha on laadukas, ja myös sen rakennukset ovat nähtävyyksiä.

Ensimmäistä kertaa Budapestissä satsattiin kunnolla ostoksiin, joten matka jatkui kohti ostospaikkoja.

Kun aikaa oli ja molemmilla oli matkakortti, ehdotin edestakaista ratikkamatkaa maisemalinjalla 2.

Rudas-kylpylä näkyi hyvin Tonavan vastarannalla. Historiallisen turkkilaisen kylpylän kupoli näkyy kuvan oikeassa laidassa.

Linja 2 kulkee myös parlamenttitalon ohi. Budapest-opaskirjamme painosten 1 ja 2 välisenä aikana parlamentin aukio laitettiin uuteen uskoon, ja toiseen painokseen saatiin kaikki uudistuksen mukaan. Unkari on hyvin pystynyt palautumaan sosialismin kauden rappiotilasta, ja parlamentti on nyt arvoisensa ympäristön keskipisteessä.

Sitten shoppailemaan. Yksi kohteista oli kahden ostarin alue Örs vezér tere.

Örs vezér tere on myös yksi Budapestin pienistä rautatieasemista. Sieltä lähtee paikallisjunia Gödöllöön, joka tunnetaan palatsistaan.

Ostoksilla paljastui haasteita. Kun erityisiä alennusmyyntejä ei ollut, ja lapsi halusi merkkivaatteita, oli hintataso suhteellisen korkea. Kannattaa muistaa, että nousevien yhteiskuntien merkkiliikkeet on tarkoitettu uusrikkaille paikallisille, kun taas turistien ei kannata tulla ostamaan nouseviin maihin. Vanhat kansantaloudet puolestaan ovat siirtyneet merkkituotteiden osalta jo alennushintoihin (esim. outlet-kaupat), jolloin Suomesta saa joitakin tuotteita edullisemmin kuin Budapestistä. Vain monikansalliset ketjut, kuten H&M, ovat aavistuksen verran edullisempia nousevissa maissa, missä ne tavoittelevat suurta yleisöä, jonka ostovoima on tunnetusti heikompi kuin esim. Suomessa.

Kävimme myös kiinalaistorilla, jonka alkeellisuus ja sottaisuus kiinnosti rahoittajaa enemmän kuin teiniä. Halpojen hintojen ansiosta kiinalaistori on hyvä vinkki hintatietoiselle, ei muotitietoiselle.

Bongasin kiinnostavia tulevia konsertteja Budapestin kesässä, mutta nyt jälkikäteen joutuu pohtimaan, perutaanko nämäkin konsertit lähiaikoina…

Yksi toivepaikka oli kiipeilykeskus Spider, jossa teini sai harjoitella taas seinäkiipeilyä. Kuvassa joku paikallinen nainen.

Maaliskuun puolivälissä ei montakaan lentoa ollut vielä peruttuna. Italia oli jo suljettu, muualle lennettiin. Vain päiviä tämän lennon jälkeen alettiin Eurooppaa sulkea.

Noteerasin myös hyvän paikan täyttää tyhjä vesipullo lähellä portteja. Tyhjän pullon ansiosta välttää ylihintaiset vesihinnat myymälöissä ja lennolla.

Viimeisin lento tällä yhtiöllä pitkään aikaan – kuka tietää, milloin Norwegian lentää jälleen näillä reiteillä?

Näkemiin, Budapest!

Suomen kevät! Kuva lentokoneesta jostakin Helsinki-Vantaan itäpuolelta.

Seuraava lentoni Budapestiin oli buukattu runsaan viikon päähän. Pian se peruuntui, kuten kaikki muutkin kevään lennot. Eurooppa sulkeutui. Milloin pääsemme taas ulkomaille? Kuinka dramaattinen vuodesta 2020 on lopulta tulossa, ja onko maailma muuttumassa pysyvästi? Miten ihmiset lomailevat vuoden kuluttua?

Lisätietoja Budapestistä täältä.