Karjala

  • Karjala7_lores

Karjala

18,00

Lehtipuu, Markus: Karjala Suomalainen Matkaopas

978-952-9715-83-1

480 sivua

80 tarkkaa karttaa

Seitsemäs painos, toukokuu 2017

(Tuote)Osastot: ,

Tuotekuvaus

Tiedote: Karjala-opaskirjan varasto on lähes lopussa. Kirjaa on edelleen myynnissä jälleenmyyjillämme Itä-Suomessa, Helsingissä ja muun muassa Ikaalisten kirjakaupassa. Lisäksi toimitamme suoratilauksia niin kauan kuin varastoa riittää. Kirjakaupoille emme enää voi toimittaa, ml. Kirjavälitykselle.

Se on vihdoin täällä! Kauan odotettu Karjala-matkaopas on nyt editoituna, korjattuna ja päivitettynä saatavana.

Karjalan kannas Vaalimaalta Terijoelle, Laatokan Karjala Hiitolasta Rajakontuun, Itä-Karjala Aunuksesta Napapiirille, Solovetskin saaristo ja palasia Vologdan alueelta: siinä on seitsemännen painoksen kattama alue.

Tältä alueelta on löytynyt paljon uutta ihmeellistä, mutta Murmanskin alue, Itä-Salla ja Petsamo on karsittu pois sivumääräongelman takia. Yhteensä karsiminen johti siihen, että nyt sivuja on 480 eli 16 vähemmän kuin vuoden 2011 painoksessa.

Karjala7 on työstetty vuoden 2011 kuudennesta painoksesta. Työ alkoi jo 2012, kun tekstiä alettiin tiivistää.

Työ Karjalassa alkoi kesäkuun lopussa 2016 ja jatkui marraskuulle 2016 ja edelleen toukokuussa 2017, jolloin viimeiset detaljit selvitettiin.

Sen jälkeen kirjapaino arveli kirjan valmistuvan 31.5. Se oli liian myöhään.

Pikainen tiedustelu paljasti, että Tallinnassa toimiva Printall pystyisi tekemään työn nopeasti, ja 8.5.2017 menivät kaikki materiaalit Viroon: sisus ja kansi.

Ensivaikutelmat kirjapainon kädenjäljestä olivat myönteiset:

Kirjassa on nyt 480 sivua, tarkat kartat ja etenkin matkailupalveluja esittelevä kuvitus. Ensimmäistä kertaa vuoden 2005 jälkeen on kirjassa taas värikuvia.

Kirjan sisältö on täynnä pieniä anekdootteja, jotka tosin piiloutuvat kaiken muun tiedon sisälle. Tässä tutkimusmatkojen kokemuksia tekijän kertomina:

 
Kyykäärmeitä Kizhillä
– Kolme yötä Kizhin saaren vieressä, astuttiin kävelyretken päätteeksi kyykäärmeen päälle saaren pohjoisessa kolkassa yksinäisen kirkon naapurissa (ei vahinkoa).
Kizhin saarella on paljon käärmeitä, joka on varoitus. Tämä luikerteleva reptiliaani kuitenkin pakeni meitä, sananmukaisesti jaloista!
 
Pyöräretki huonolla Solovetskin tiellä 
– Neljä yötä Solovetskin saarella, pyörämatka Muksalman saarelle, jonne kulkeva tie lienee Luoteis-Venäjän huonoin, osittain tie oli uponnut suohon, piti oikaista paljain jaloin suon kautta.
Tein pyörämatkani yksin Muksalman saarelle. Tie oli kamala, mutta juuri kevyelle pyörälle sopiva. 
 
Kaasunaamareita seinällä
– Käkisalmen liepeillä vanhasta suomalaistalosta löytyi melkein museomainen kaasunaamareiden kokoelma.
Karjala-matkaopaskirja on täynnä pieniä erikoisuuksia (paikkoja), joista ei kukaan oikein tiedä mitään mutta kirjan sivuilla niitä vilisee. Tämäkin omituisuus löytyy kirjan sivulta 235. Parin rivin maininta + ohjeistus. Ei ryhmille, ei turistinähtävyys, mutta hyvin informoidulle yksityismatkailijalle!
 
Viipurin keskuskasarmi avoinna sitten 1700-luvun
– Viipurin keskuskasarmi avautui ensimmäistä kertaa pariin sataan vuoteen, nyt sotamuseona.
Kukaan ei ole voinut tietää, että Viipurin keskustassa on tällainenkin lentokone. Sotilaskasarmi on ollut suljettuna vuoteen 2015 asti. Nyt se on esitelty Karjala-opaskirjassa, ainoana kirjana koko maailmassa!
 
Hostellimajoitus muuttaa Karjala-matkailua
– Sortavalasta löytyi IKEA-kalustettu hostelli ydinkeskustassa, olin ainoa asukas, maksoin 10 euroa laadukkasta majoituksesta.
 
Hostellit tuovat uutta toivoa Karjalaan lopullisesti hurahtaneille suomalaisille. Jopa alle 10 euroa yössä maksavat yhteismajoitukset vaativat sosiaalista luonnetta. Näitä listataan Viipurissa, Sortavalassa ja Petroskoissa. 
 
Lounaalla munkkien kanssa
– Konevitsassa ei ollut kauppaa tai ravintolaa avoinna, menin pyhiinvaeltajien kanssa syömään mustakaapuisten munkkien sekaan, ilmaiseksi.
Koko matkailupuolivuotisen aikana ei eteeni tullut yhtä erikoista, suorastaan eksoottista näkymää kuin tusina mustaan kaapuun pukeutunutta munkkia Konevitsan luostarin ruokalassa. Mutta tämän kuvan uskalsin napata, ruokailun jälkeen, kun munkit ja pyhiinvaeltajat palauttivat astiat luostarin keittiöön – jokainen kantoi omansa.
 
Wasabia Uhtualta
– Ajan merkkinä Vienan Karjalan Uhtuasta (Kalevala) löytyi Diksi-ketjuruokakaupasta wasabi-tahnaa tarjouksessa, ja sitä ostinkin.
Ruokakauppojen ketjuuntuminen on suurin uutinen ruokailu/ostospuolella. Vasta 6. painoksen (2011) jälkeen ovat ketjut vallanneet suuren siivun Karjalan vähittäiskaupasta. Niinpä tämä Uhtuan (Kalevala) Diksi-ruokakauppa on myös muuttanut pikkukaupungin tarjontaa, nostaen valikoiman lähes Pietarin ja Moskovan tasolle. 
 
Pikkuautolla Karjalassa
– Löytyi oikotie Vuokselasta uuden radan vartta seuraavaa hiekkatietä pitkin Vuoksenrannan kirkolle, pikkuautolla, jonka ei pitänyt ollenkaan kelvata Venäjän teille.
Koko kirja olisi jäänyt tekemättä ilman ulkopuolista tukea (KIITOS!!!). Tietokirjailijat r.y. antoi apurahan ja ystävät tarjosivat yhteismatkoja heidän autoillaan (Kiitos Petri, Pia, Tatu ja Jouni). Lopulta sain oman pikkuautoni kuntoon ja uskaltauduin reissuun. Vuoksenrannan kirkon ohella pidän saavutuksena, että pääsin omalla autolla aina Äänisniemen Suurlahteen (Velikaja Guba). Valkoinen auto näkyy kyltin alla.
 
Nukke hylätyssä lastentarhassa
– Terijoelta löytyi raunioitunut elokuvateatteri ja tsaarin aikainen puuhuvila, jossa oli ollut lastentarha – nukkeja sikin sokin.
Hylätyt talot, autiot pihat ovat aina läsnä Karjalassa. Terijoella oli myös rappiosta merkkejä, vaikka Terijoen alue muuten on koko Karjalan kannaksen modernein (ja kallein) seutu. Hylättyjen rakennusten tutkiminen (urban exploring) soveltuu vain yksittäisille reissaajille tai korkeintaan muutaman ihmisen porukalle, ja heitä varten opaskirja on muutenkin välttämätön. Ryhmien kanssa paikka ei tietenkään enää ole ”hylätty” 🙂 

Historia

2000 – 1. painos

2001 – 2. painos

2002 – 3. painos

2003 – 4. painos

2005 – 5. painos

2011 – 6. painos

2017 – 7. painos

Markus Lehtipuu tutustui Karjalaan vuonna 1999 usealla matkalla. Ensin lennettiin helikopterilla Itä-Karjalan erämaiden halki Solovetskin saarelle, sieltä Kizhin saarelle ja lopulta Valamon luostarisaarelle Laatokalla. Samana kesänä toteutui matka Vienan Karjalaan ja pikku hiljaa syntyi ajatus matkaopaskirjan kirjoittamisesta.

Ensimmäinen painos syntyi 11 matkan perusteella, mutta sen jälkeen matkoja on tehty lähes 200. Ensimmäinen painos sai mediahuomiota, ja se myytiin nopeasti loppuun. Toinen painos oli parannettu versio ensimmäisesti. Kolmas ja neljäs painos olivat lähes kaksinkertaisesti laajennettuja, kunnes 2004 tehtiin erillinen kirja Karjalan kannaksesta, nimellä Kannas Suomalainen Matkaopas. Vuonna 2005 ilmestyi erillinen kirja Karjalan tasavallasta ja sen lähialueista, vuonna 2006 toinen painos kirjasta Kannas. Vuonna 2011 yhdistettiin kaikki alueet jälleen yksien kansien sisälle. Tämä oli välityö, ja sen ilmestyttyä alkoi editointi. Jokainen yli neljännessivun pituinen kohde listattiin, ja joka päivä editoitiin yksi kohde huolellisesti. Tämä vaihe kesti pari vuotta. Kenttätutkimukset aloitettiin juhannuksen jälkeen 2016. Vuonna 2016 tehtiin 15 tutkimusmatkaa eri puolille aluetta.

Tutkimukset päättyivät toukokuussa 2017. Takana oli noin 200 matkaa Karjalaan.

Kirjapaino vaihtui viime hetkellä, ja se vaihe toteutui tällä tavalla:

3.5.2017 – viimeinen tutkimusretki, jolloin mm. katsottiin Viipurin uudelleen herätetty Espilä-ravintola ja Säkkijärven hotellihanke.
5.5. – kirjapaino ilmoitti, että työ olisi valmis vasta 31.5. mikä oli liian myöhään.
5.5. – pikainen yhteydenotto virolaiseen Printall-kirjapainoon klo 16 jälkeen, yhteys saatiin.
7.5. – kirjan kartat, viimeiset tekstit ja korjaukset saatiin valmiiksi.
8.5. – aamulla saatiin yhteys Printall-kirjapainon yhteyshenkilöön Tallinnan Lasnamäessä.
8.5. – luotiin sähköiset yhteydet Viroon, kansi ja sisältö lähtivät Printall-kirjapainoon.
8.5. – kirjapainolasku maksettiin etukäteen.
10.5. – ”proof” tarkistettiin ja hyväksyttiin.
16.5. – kirja oli valmis ja liimattu.
17.5. – kävin hakemassa ensimmäiset valmiit kappaleet Tallinnasta.
18.5. – loput kirjat saapuivat varastoomme klo 14.55. Kuljetus oli valtavassa rekassa, missä ei ollut mitään muuta kuin Karjala-kirjat, ja kaikki piti purkaa käsin. Harvahampainen rekkakuski puhui viroa, venäjää ja englantia, ja ymmärsi hieman suomeakin.
19.5. – ensimmäiset toimitukset postin kautta
22.5. – kirjojen toimitus kirja-alan tukkuliikkeille.
Karjalan opaskirja on seitsemännen painoksen osalta astunut aivan uuteen aikaan suomalaisessa matkakirjallisuudessa. Kiitokset lukemattomille avustajille ja jälleenmyyjille tässä hankkeessa, joka alkoi 1999 ja joka jatkuu niin kauan kuin mahdollista.

 

Kurkijoella sijaitseva ”Sonckin huvila” syksyllä 2016. Huvila ehti olla pahasti rapistunut kunnes se äskettäin kunnostettiin. Karjalan kehitys menee molempiin suuntiin: yhtäällä rapistuu, toisaalla kunnostetaan. Tuore opaskirja pyrkii kartoittamaan molempia kehityssuuntia.

Tekijät

Markus Lehtipuu on kirjan kirjoittaja.

Taitto: Keijo Erander.

Kartat: Timo-Pekka Lehtipuu.

Kannen toteutus: Jorma Koljonen.

Venäjän ykköskanavan suomenkielinen uutispalvelu kertoi opaskirjan valmistumisesta syyskuussa 2016.

 

Muut palvelut

Karjala-blogi osoitteessa

Korjauksia

Matkaoppaissa ilmenneitä virheitä tai vanhentuneita tietoja voi raportoida sähköpostiimme

fin.suomalainenmatkaopas@gmail.com

 

Korjaus: Ihantala

Reitti: Imatralta Viipuriin

Sivu: 80

Ihantalan muistoihin kuuluu tuhottua Sotka T-34-panssarivaunua esittävä kuva. Kuvan ottopaikalle on joskus viime aikoina ilmestynyt tämä muistokivi, jossa on iso numero 450. Nyt kirjan opastama sijaintipaikka on paljon helpompi havaita tämän muistomerkin ansiosta.

 

Korjaus: Tervajoki

Pitäjä: Vahviala

Reitti: Vaalimaalta Viipuriin

Sivu: 67

Tervajoen kansakoulu on tuhoutunut tulipalossa.

Lisätiedot

Historia

Historiasta tekstiä tähän

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen tuotearvio “Karjala”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *