Budapest Suomalainen Matkaopas

Budapest Suomalainen Matkaopas

12,00 

Lehtipuu, Markus: Budapest Suomalainen Matkaopas

978-952-9715-71-0

240 sivua

17 tarkkaa karttaa

Toinen painos, heinäkuu 2014

 

Voit tilata myös sähköpostilla

fin.suomalainenmatkaopas@gmail.com

Sähköpostitilaus on sitova. Mainitse kirjan nimi/nimet, niiden hinta, nimesi ja osoitteesi.

Kuvaus

Painos lähes lopussa!

“Kuvassa muuten paras Budapest-opaskirja. Kovana Bp-fanina olen lukenut varmaan kaikki ja tämä on ehdoton ykkönen.”

Autenttinen lukijakommentti Facebookissa

Budapest on syystäkin suomalaisten suursuosikki. Suurkaupungin tarjonta on lähes loputonta. Monet eivät tiedä edes puoliakaan kaikesta siitä, mitä kaupungissa voi tehdä. Muutama kuuluisa paikka vetää paljon suomalaisia (sen olemme itsekin huomanneet), mutta näiden lisäksi kaupungissa on satoja vaihtoehtoja, osa kuuluisia paikkojakin antoisampia. Ota haaste vastaan ja hanki itsellesi johtava suomenkielinen Budapest-opas!

Voit tilata myös sähköpostilla

fin.suomalainenmatkaopas@gmail.com

Sähköpostitilaus on sitova. Mainitse kirjan nimi/nimet, niiden hinta, nimesi ja osoitteesi.

Tähän toiseen painokseen on lisätty paljon uusia kohteita – 3 kylpylää, kymmeniä nähtävyyksiä ja käyntikohteita, laadukkaita ruokaravintoloita, muutama kiinnostava hostelli ja hotelli.

– Enemmän karttoja, enemmän visuaalista opastusta.

– Kätevät Ajanviete- ja Nähtävyys-kartat näyttävät yhdellä vilkaisulla, mitä missäkin on.

– Entistä selkeämpi aluejako, etenkin Budan puoli ja Esikaupungit on sijoiteltu helposti omaksuttavaan muotoon

– Hinta laski – nyt markkinoiden tuorein, paras ja edullisin, kaikki samassa paketissa vain 12 euroa (sisältää kaiken)!

Historia

2013 – 1. painos

2014 – 2. painos

Budapest on ollut kauan Suomalaien Matkaoppaan toivelistalla. Yhtäältä annoimme työrauhan Fenix-kustantamon pitkäaikaiselle Budapest-oppaalle, toisaalta teimme aiesopimuksen erään potentiaalisen kirjoittajan kanssa.

Kun aiesopimus ei tuottanut tulosta, päätettiin nimike palauttaa nollapisteeseen kesällä 2011, jolloin sarja uudistui ja syntyi kaupunkioppaiden perusrunko.

Budapest-tutkimuksiin pyydettiin valokuvaaja ja matkabloggaaja Terhi Ruuskanen, joka teki oman osuutensa. Myöhemmin Ruuskanen jättäytyi syrjemmälle.

“Come to papa!” – kuinka Budapest-opas naamioituu lastensa joukkoon.

Selkeät aluekartat näyttävät yhdellä silmäyksella alueen tärkeät nähtävyydet ja sivuviitteet muihin teemoihin. 

Ensimmäinen painos ilmestyi 2013 ja se meni hyvin kaupaksi, “kuin kuumille kiville”. Koska Budapestissä avattiin uusi metrolinja 4, ehkä hieman yllättäen, ja kun kirja oli myynyt hyvin, teki Markus Lehtipuu kirjasta kokonaan uudistetun ja laajennetun toisen painoksen. Kirja ilmestyi heinäkuussa 2014.

Kirjan päivitystöistä tehtiin viisiosainen dokumentti You Tubeen maaliskuussa 2014.

 

Tekijät

Markus Lehtipuu on toisen painoksen kirjoittaja. Hän aloitti matkailun 1980-luvulla. Ensimmäinen lento toteutui Intiaan 1982. Vuonna 1984 Lehtipuu matkusti Puolan Gdanskista Turkkiin kahden kuukauden ajan, jolloin Budapestiin jäi runsas viikko. Silloin Budapest oli saastunut sosialistinen pääkaupunki, jossa myytiin maukkaita persikoita kadulla ja suomalaisia kohdeltiin erittäin hyvin. Lehtipuu kirjoitti matkailujuttuja jo 1980-luvulla, ja 1989 ilmestyi ensimmäinen matkaopas Tuhat Tietä Tropiikkiin, johon tuli pian laajennettu laitos Tuhat Tietä Tuntemattomaan (Budapest-opas noudattaa samaa kaavaa: ensimmäinen painos laajennettiin nopeasti toiseksi painokseksi!) Lehtipuu oli perustamassa Suomalainen Matkaopas -nimistä sarjaa Teppo Heiskasen ja Heikki Koskisen kanssa. Aluksi kirjoja julkaisi Kirjayhtymä, vuodesta 1992 oma yritys, joka oli matkaopaskirjoittajien perustama. Lehtipuu kävi Budapestissä säännöllisesti sen kehittyessä kohti markkinataloutta.

Hungaroringin salaisuuksien paljastaminen kirjassa oli tärkeä osa Budapest-oppaan toista painosta. Todellinen aitiopaikka halvimmalla lippuvaihtoehdolla oli ahaa-elämys, joka kannattaa tsekata kirjasta. Hamiltonin auton hyytyminen suoraan (halvan) katsomon edessä oli tällä kertaa kohokohta.

Kun Budapest-opaskirjaa aloitteli muuan toinen suomalainen kirjoittaja, Lehtipuu toimi autokuskina Budapestin lähiympäristössä. Kun tämä kirjoittaja ei saanut kuitenkaan aikaan valmista, päätettiin kirjahanke ottaa “omiin käsiin”. Terhi Ruuskanen pyydettiin mukaan testaamaan kylpylöitä ja katselemaan kauppoja ja muita paikkoja. Samaan aikaan Lehtipuu työsti karttoja ja teki taustasuunnitelmia. Lopulta ensimmäinen painos siirtyi takakaarteessa Lehtipuulle ja loppusuoran Lehtipuu työsti ruutiinilla valmiiksi.

Taitto: Keijo Erander

Kartat: Samu Kontinen

Metrokartta: Mirkka Vaherkylä

Kannen toteutus: Jorma Koljonen

Kirjapaino: Otavan kirjapaino, Keuruu

Muut palvelut

Ensimmäistä kertaa Suomessa – Youtube -dokumentti kirjan päivitystyöstä:

* * *
Päivityksiä, lisätietoja ja uutisia Budapest-blogissamme:
* * *

Korjauksia

Virheet ovat valitettavan yleisiä kaikissa tietokirjoissa. Tarkkasilmäiset kirjankäyttäjät ovat huomanneet nämä:

Sisäkannen metrokartoissa on pieni virhe: Metroasema Arany János utca on siirtynyt punaisen linjan kohdalle, se on oikeasti sinisen linjan varrella.

Sivulla 66 mainittu Multipass Hostel on lopettanut toimintansa.

Muutos sivulle 31

Aihe: setelit

Kuvan esittämät setelit vanhenevat. 2000 ja 5000 vanhenivat 31.7-2017 ja 20.000 vuoden 2017 lopussa. Vanhentuneita seteleitä voi vaihtaa 3 vuoden ajan pankeissa ja posteissa, ja ikuisesti Unkarin keskuspankissa.

Uudet 2000 ja 5000 forintin setelit.

Jos löydät virheitä ja korjattavaa, ilmoita meille osoitteeseen fin.suomalainenmatkaopas (at) gmail.com

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Budapest Suomalainen Matkaopas”

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *