Suomalainen Matkaopas

> Uutiset

30.12.2016
BANGKOK ON KIRJAPAINOSSA!
Huikea kaupunki saa huikean matkaoppaan
Lue lisää »

08.11.2016
BALI SAATIIN VALMIIKSI
Täysin uudistunut matkaopas on nyt kaupoissa
Lue lisää »

> Postituslista

Tilaa sähköpostitse tietoa kirjauutuuksista sekä uutisista.


> Yhteystiedot

Suomalainen Matkaopas Finnish Guidebooks Oy
PL 287
00531 HELSINKI

Puhelin: 040 592 5625
fin.suomalainenmatkaopas
[at]gmail.com

© 2008-13 Copyright Suomalainen Matkaopas / Finnish Guidebooks Oy
Site by Nonstop & Tosviol

Matkustuskoulu / Matkailun teesit / Kysy!
Marokko on piilotettu helmi

Teksti: Markus Lehtipuu

Kun askelia on takana sata, Tangerin satama-alueella käydään jo sanaharkkaa. Kinuava, sättivä marokkolainen on tietämättään sanomassa: tervetuloa Afrikkaan!

Reppuselkäinen interreilaaja alkaa jo sadannen askeleen kohdalla harkita pikaista paluuta Eurooppaan ja esimerkiksi Italian tai Portugalin ihmeiden koluamista.

Tässä kohdassa tarvitaan enemmän henkistä kanttia kuin koko loppumatkan aikana. Tangerin valkeaksi kalkitun vanhankaupungin kujat ovat enää viiden minuutin kävelyn päässä, ja rautatieasema on sekin aivan vieressä.

Suosio on laskenut

Toinen tarina alkaa Agadirissa, hienon hotellin portilta. Lomakohteeksi Afrikan mantereen valinnut Virtasen perhe uskaltautuu ensimmäisenä aamuna Agadirin pääkadulle Hassan II:lle.

Paikalle tullut Mohammed alkaa puhua eri kieliä, kunnes töräyttää aikamoiset kiroukset Virtasen perheen päälle. Päivä on pilalla, ja Mohammed on vasta alkusoittoa.

Enää ei Marokko ole suomalaisten talvikauden suosikkikohde Kanariansaarten jälkeen. Se on pudonnut matkanjärjestäjien listoilta tai tarjontaa on supistettu. Alamäki alkoi jo Persianlahden sodasta, mutta edes Agadirin rannat ja kohentuneet palvelut eivät ole auttaneet uuteen nousuun.

Yksi syy voi todellakin olla lähes jokaisen Marokon-matkailijan kokema alkushokki. Kotona kerrotut tarinat nopeasti tuhoavat maan maineen.

Kuitenkin Marokko on todellinen Afrikan helmi, jonka ihmeet löytyvät vuorten takaa.

Historiaa ja eksotiikkaa

Marokon viehätys ei perustu pelkästään historiaan, vaikka roomalaisella ajalla Volubilis oli merkittävä asutuskeskus ja elämää suuremmat sulttaanit rakensivat monumentteja jokaiseen pääkaupunkiin.

Marokkoa voi verrata ainoastaan Himalajalla sijaitsevaan Nepaliin tai latinalaisen Amerikan intiaanivaltioihin: Peruun tai Guatemalaan. Värejä, heimoja ja eksotiikkaa on jopa enemmän kuin näissä vertailukohteissa.

Sateenkaaren väreihin sonnustautuneet berberiheimot laskeutuvat vuoristokylistään myymään tuotteitaan ja esiintymään iltaravintoloiden etnoesityksissä. Hupullisiin viittoihin pukeutuneet miehet ja kaapuihin katoavat naiset ylläpitävät kuvaa islamilaisesta maasta, kun taas megalomaanisten sulttaanien monumentit antavat sekä puitteet kaikelle elämälle että esimerkin uusia taloja rakentaville huimapäille.

Lopullinen vakuutus löytyy Atlas-vuorten takana kiemurtelevien jokilaaksojen varsilta: satumaiset hiekkalinnoitukset ovat asuttuja niin kauan kunnes autiomaan hiekka puhaltaa ne rauniokuntoon ja pelkiksi turistinähtävyyksiksi.

Siellä jossain bitumiteiden päässä on Ait Benhaddoun kylä, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Kuvankaunis kylä on vilahtanut myös monissa elokuvissa, kuten Niilin Jalokivi, jossa Mickael Douglas ampui erääseen toiseen elokuvaan rakennetun portin hajalle. Jälkiä on tuskin vieläkään korjattu!

Unelmamatka parissa viikossa

Marokon-matka on sukellus syvälle kulttuuriin, historiaan ja eksotiikkaan. Jos matka alkaa pohjoisesta Tangerin satamakaupungista, vaihtoehtoja on ainakin kaksi. Kiireetön suuntaa aluksi mystisten Rif-vuoren kapeille serpentiiniteille.

Huijareistaan tunnettu Tetouan antaa esimakua vanhankaupungin kapeilla kujilla, mutta useimmiten määränpää on Chefchaouen, vuoren rinnettä kapuava ikivanha andalusialaiskylä. Berberien käyttämä kif-huume houkuttelee hippimäistä porukkaa, mutta huumeista voi myös kieltäytyä.

Tangerista junalla jatkava voi valita useamman sulttaanin pääkaupungin väliltä. Suositeltavin suunta olisi kulkea ensin Feziin. Täällä kaikkein suurin ja sokkeloisin vanhakaupunki on niin eksyttävä, että opas on välttämätön.

Seuraan tunkeutuvaa opasta ei voi myöskään karistaa kannoiltaan!

Lähellä sijaitseva Meknes on lähes yhtä ihmeellinen kaupunki. Meknesin rakennuttaja Moulay Ismail oli sekä hullu että älykäs hallitsija, jolla oli 150 000 neekeriorjaa ja väsymätön rakentamisen nälkä. Lopputulos on kaikkien nähtävissä.

Kun vielä tutustutaan junalla Rabatin ja Casablancan nähtävyyksiin, on aika kulkea rautateiden pääteasemalle Marrakechiin.

Marrakech ja miten sinne pääsee

On vaikea sanoa, mikä Marrakechin kokemuksista olisi kaikkein unohtumattomin. Matkailumainokset yleensä päätyvät Jemaa el-Fna -aukion äänekkäisiin käärmeenlumoojiin, taikureihin ja muihin huijareihin. Moni hyvässä hotellissa yöpynyt haltioituu auringonlaskun väreihin siinä erikoislaatuisessa ilmastossa joka kuivakkaassa Marrakechissa vallitsee.

Historiallinen loisto periytyy 1500-luvulta Saadien dynastian ajalta. Maisemallisesti kaupungissa hätkähdyttää lumihuippuisten Atlas-vuorten läheisyys. Mutta kaikesta huolimatta Marrakech on vasta astinlauta vielä suuremmille seikkailuille.

Jokainen Marrakechiin saakka päässyt tekee tyhmästi jättämättä väliin Atlas-vuoret. Miljoonakaupungin eksotiikka vaihtuu pian pienten vuoristokylien berberiheimoihin, huikeisiin maisemiin ja perimmäisiin kysymyksiin, kuten hyvillä matkoilla aina tapahtuu.

Vuorten takana on Saharan-alueen keskuskaupunki Ouarzazate (varsäsät), josta kannattaa jopa vuokrata tippa-Rellu ja lähteä ajelemaan jokilaaksoihin. Näissä laaksoissa, Dadès, Draa ja Ziz yhdistyvät hiekkaerämaan kuivuus, satumaisten kasbah-linnojen eksotiikka ja erikoisten kanjonien, vuoristomaisemien ja jokien rehevyyden vaihtelu. Hotelleja on harvassa, samoin turisteja, mutta yhtä vähän on lähtemistään katuneita matkailijoita!

Oma reittini kulki viisaasti eri reittiä vuorten yli: Ouarzazatesta noustiin eteläistä reittiä Taroudanntiin, joka sekin on ollut dynastian pääkaupunkina 1500-luvulla. Muurit ja markkinat kuuluvat nähtävyyksiin.

Top 10

Atlas-vuoristo. Bussista voi olla vaikeaa hypätä kesken vuorten ylityksen mutta matka kannattaa tehdä päivällä ja silmät auki. Reittejä on useita, joten kannattaa tulla eri tietä takaisin: Marrakech - Ouarzazate mennessä ja Ouarzazate - Agadir tullessa tai päinvastoin.

Casablanca. Suurista odotuksista huolimatta jotain ihan muuta: vilkas moderni metropolis ja muodin keskus mutta lyhytkin käynti riittää.

Chefchaoue. Rif-vuorten rinteille nouseva vanha kaupunki, jossa on erityisen paljon halpoja hotelleja ja reppumatkailijoita.

Essaouira. Valokuvauksellinen vanha satamakaupunki ja erinomainen tunnelma kaikenlaisille matkailijoille.

Fez. Marokon kaikkein suurin ja sokkeloisin vanhakaupunki täynnä ihmeitä.

Jokilaaksot. Toinen Marokko avautuu Atlas-vuorten takaa: ruskeita kasbah-linnoituksia ja Saharan maisemia.

Marrakech. Marokon legendaarisin kaupunki ja jokaisen matkan peruskohde.

Meknes. Kuninkaallinen pääkaupunki.

Rabat. Ikivanha Marokon pääkaupunki.

Tanger. Kaikista ongelmista huolimatta Marokon sielukkaimpiin kuuluva kaupunki, jonne kannattaa jäädä yöksi ennen matkan jatkamista.

Sinne ja takaisin

Marokon kierros on mahdollista suorittaa joko osana pakettimatkaa - jätetään hotellille hyvästit matkan alussa ja tullaan takaisin ennen lentomatkaa - tai Interrail-kuukautta. Alle 26-vuotiaat ehtivät junailla pitkin poikin Marokkoa yli kolme viikkoa, pakettimatkalaiset jopa kolme viikkoa.

Agadiriin kannattaa lentää pelkällä lennolla, jos se järjestyy. Tällöin jatketaan heti bussilla joko Marrakechin tai Essaouiran suuntaan. Interreilaaja aloittaa Tangerista ja jatkaa joko Meknesiin tai Rabatiin. Myös interreilaajien kannattaa irtautua junasta ja lähteä bussilla yli vuorten.

Majoitu oikein

Marokko on oikeastaan aika helppo: hotelleja on paljon kaikissa hintaluokissa. Maan suosio häilyy sen verran että tilaa yleensä löytyy. Melko siistit pikkuhotellit ja pensionaatit laskuttavat 10-15 euroa kahden hengen huoneesta, yksinäinen pääsee petiin halvemmalla. Majoitusliike voi olla auberge, hôtel tai pension, yleensä kuitenkin tuttu hôtel.

Hyvää matkaa!

Copyright Suomalainen Matkaopas Finnish Guidebooks Oy 2005