Prahan hienoin taidemuseo on Veletržní palác, joka näyttää epäonniselta teollisuuslaitokselta, mutta on alun perin modernin arkkitehtuurin maamerkki. Äskettäin kunnostettuna se toimii nyt tsekkiläisen (ja muun maailman) taiteen upeimpana museona. Vain harvat tajuavat etsiytyä tänne, mutta siksi onkin Praha Suomalainen Matkaopas – sen avulla löytää kaiken näkemisen arvoisen!

Tässä nelikentässä (jonka julkaisin myös Praha-opaskirjassa) on neljä erityistä tyyliä, joita tsekkiläisessä taiteessa on esiintynyt:

Secese = Art Nouveau eli Jugend, joka esiintyy Prahassa erityisen kauniina. Art Nouveau myy hyvin, se esiintyy edelleenkin romanttisissa kahviloissa ja hotelleissa, matkamuistomyymälöissä ja omassa erikoismuseossaan (Alfons Muchan museo).

Kubismus = kubismi. Praha tunnetaan kubismiarkkitehtuuristaan, ja vaikka kubismi alun perin syntyi Pariisissa, esimerkiksi František Kupka tunnetaan tsekkiläisen kubismin valovoimaisimpiin kuuluvana tähtenä.

Socialistický realismus = Sosialistinen realismi voi olla tietysti mitä tahansa, mutta tässä tarkoitan sosialistisen kauden taidetta (tai ”taidetta”), jota esiintyy myös taidemuseossa enemmän kuin mitä lääkäri määrää.

Moderní umění = moderni taide eli mukataide voi myös olla ihan mitä tahansa, ja se on sen ongelma. Mutta jos haluaa tutustua tähän osastoon, sitäkin on esillä enemmän kuin mitä terve ihminen sietää!

Mutta tervemenoa tutustumaan taidemuseoon, joka kuuluu ehdottomasti taidemaailman maamerkkeihin.

Praha-oppaasta löydät esittelyn ja ohjeet sivulta 201 alkaen, ja kirjan löydät näiltä kotisivuiltamme!