Teksti ja kuvat: Markus Lehtipuu

Valamon luostari Laatokalla on ikivanha venäläisortodoksien piilopaikka. Se tuli Suomen valtion alueelle jo 1812, kun autonominen Suomi alkoi muodostua.

Kun Suomi itsenäistyi, Valamon munkit sitoutuivat Suomen järjestelmään. Ateistinen Neuvostoliitto oli enemmänkin vihamielinen luostareita kohtaan, joten talvisodan jälkeen ja uudestaan jatkosodan jälkeen alkoi Valamon tuhoaminen tai laiminlyönti.

Ainoa, joka tuolloin Valamosta välitti, oli Suomi ja suomalaiset ortodoksit. Valamo siirtyi Heinävedelle, jossa se edelleenkin toimii Uuden Valamon nimellä.

 

Kun Venäjä itsenäistyi Neuvostoliitosta, alkoi ortodoksisen kirkon palauttaminen. Laatokan Valamo on tässä ollut tärkeässä roolissa, vaikka käytännössä Valamo onkin Suomelta anastetulla alueella. Ehkäpä juuri siksi.

 

Valamossa on edelleen rapistuneita rakennuksia mutta itse luostarit on pääsääntöisesti palautettu alkuperäisen mallin mukaiseen kuosiin, tai osittain hieman uuttakin keksien.

Kokonaan uusi ilmiö on Vladimirin skiitta, jonka virallinen kyltti muistuttaa, että sen edistäjä oli Vladimir Putin, Venäjän pitkäaikainen presidentti. Vladimir itsessään ei viittaa Putiniin vaan Pyhään Vladimiriin.

Skiitta on monessa suhteessa poikkeuksellinen. Ensinnäkin se on aivan uusi rakennus. Sillä ei ole mitään historiallista esikuvaa.

Toisekseen skiitta on aitojen suojaama, eivätkä sinne saa tavalliset turistit mennä ollenkaan.

Minulla oli mahdollisuus tutustua skiittaan, ja siitä on tietoja päivitetty uusimpaan Karjalan matkaopaskirjaan, joka ilmestyi lokakuussa 2017.

Tässä kuvaraportti:

 

Tämä huvila on skiittaa vastapäätä. Se on “Putinin huvila”, tosin nykyään igumeenin huvila. Se on moderni huvilarakennus, joka ei heijasta perinteistä valamolaista tyyliä.

Skiitan sisäänkäynti on huvilaa vastapäätä.

Vaikka skiitta on vuodelta 2008, sen ulkoasussa on elementtejä vanhasta venäläisestä rakennustyylistä.

Uhkea ikonostaasi

Pääkirkon seinät on maalattu katosta lattiaan.

Kattokupolin koristeita

Kappelin katto

Ehkä hieman huvittavakin yksityiskohta on se, että venäläisessä skiitassa pyhimyksinä pidetään myös virkamiehiä.

Vladimirin skiitan kohokohta on upea museo, jonne kannattaa pyrkiä, jos siihen avautuu mahdollisuus.

Vanhoja ikoneita ja pyhiä kirjoituksia

kirkollisia tekstiilejä koristeineen

Museossa on myös vanhoja kuvia Valamon luostarista. Tämä on vuodelta 1868, kuten alla olevakin.

 

Museossa on myös valokuvia luostarin elämästä ennen toista maailmansotaa.

Putinin rooli Valamon elvyttämisessä on ollut merkittävä, mutta asiaa monimutkaistuttaa se, että Valamon eri skiitoilla on kaksi eri omistaa: valtio ja luostari. Niiden välillä on ollut myös lievää kitkaa.

Käsikirjoitus skiitan museosta.

Museossa oleva kartta näyttää Suomen laillisen itärajan, joka sulkee Valamon luostarin Suomen puolelle.

Aleksanteri Nevskin kirkko kuuluu Vladimirin skiitan alueeseen. Se valmistui 2014.

Kierros on päättynyt. Opas kuittaa suomalaisryhmän ulos alueelta.
_____

Vladimirin skiittaan voi (todennäköisesti) tutustua jatkossakin matkanjärjestäjien avustuksella. Yksi sellainen on Niikon matkat, jonka matkaa olin vetämässä ja mahdollisesti vedän myös 2018.